Carbonara szósz házilag

A carbonara szósz egy ínycsiklandó, tejszínes és sajtos olasz tésztaöntet, amelynek elkészítése otthon is könnyen megtanulható. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetsz házilag carbonara szószt, hogy az ízletes olasz étel élvezete otthonodban is elérhető legyen.

Hozzávalók

A carbonara szósz elkészítéséhez szükséged lesz a következő hozzávalókra:

  • 200 g pancetta vagy guanciale (szárított hús)
  • 400 g tészta (általában spaghetti vagy fettuccine)
  • 3 tojás
  • 100 g frissen reszelt parmezán sajt
  • 50 g pecorino romano sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Friss petrezselyem
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Olívaolaj

Elkészítés

Most nézzük meg, hogyan készítsük el a carbonara szószt lépésről lépésre:

  1. Először is, vágd fel a pancettát vagy guancialet vékony csíkokra, majd pirítsd meg egy serpenyőben közepes lángon. A hús zsírjából kiadódó íz lesz az alapja a szósznak.
  2. Amíg a hús pirul, főzd meg a tésztát bőségesen sós vízben. Az ideális főzési idő a csomagoláson található utasítások szerint történik.
  3. Eközben készítsd el a szósz alapját. Egy tálban keverd össze a tojásokat, a frissen reszelt parmezánt és pecorino romanót, valamint egy kis frissen őrölt fekete borssal.
  4. Amikor a tészta kész, csepegtess le róla a vizet, majd keverd össze a pirított pancettával.
  5. Most jön a trükk: öntsd azonnal a tojás-sajt keveréket a forró tészta és pancetta fölé. Azonnal keverd össze, hogy a tojások megkötjenek és ne szilárduljanak meg.
  6. Adj hozzá néhány apróra vágott petrezselymet, és ha szükséges, még egy kis frissen őrölt fekete borsot.

Tálalás

A carbonara szószt azonnal tálald, még melegen. Frissen reszelt parmezánnal és pecorino romanóval szórd meg, hogy még ízletesebb legyen. Kínálhatsz mellé friss salátát vagy fokhagymás pirítóst.

Gyakori helyzetek és tippek

Miért fontos a pancetta vagy guanciale használata?

Ezek a szárított húsok adják meg a carbonara szósz egyedi ízét. Ha ezeket nem találod, próbálj meg hasonló minőségű szalonnát használni, de az eredeti receptben mindenképpen ezeket kell alkalmazni.

Lehet-e tejszínt hozzáadni a carbonara szószhoz?

A hagyományos carbonara szószban nincs tejszín. A tejszín hozzáadása a receptből eltérő ízvilágot eredményez, így jobb, ha a hagyományos módon készíted el először, majd később kísérletezel a recepttel, ha szeretnéd.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a tojások kicsapódjanak a szószban?

Fontos, hogy a tészta és a pancetta forró legyen, amikor hozzáadjuk a tojás-sajt keveréket. Azonnal keverd össze a hozzávalókat, hogy a tojások sima szósszá válljanak, és ne kicsapódjanak.

Ezzel a recepttel otthon is könnyedén elkészítheted a carbonara szószt, és élvezheted az ízletes olasz konyha varázsát. Jó étvágyat!


Vezi și:

Szerző képe

Eva

Szólj hozzá!