A BBQ szósz készítése otthon egy egyszerű és ízletes módja annak, hogy feldobd a grillezést vagy sütést. Ez a klasszikus recept segít neked elkészíteni a tökéletes BBQ szószt, amely mindenféle hús és zöldség mellé remekül passzol. Fedezd fel, hogyan készítheted el saját BBQ szószodat lépésről lépésre!
Hozzávalók:
- 2 bögre paradicsomkonzerv
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/4 bögre almaecet
- 2 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt mustár
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál hagymapor
- 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális, ha szereted a pikáns ízt)
Elkészítés:
1. Egy közepes lábasban összekeverjük a paradicsomkonzervet, a barna cukrot, az almaecetet, a Worcestershire szószt és a füstölt paprikát. Közepes lángon melegítsük fel, majd forraljuk fel.
2. Adjuk hozzá az őrölt mustárt, őrölt fekete borsot, sót, fokhagymaport és hagymaport. Alaposan keverjük össze az összetevőket.
3. Ha szereted a pikáns ízt, adj hozzá egy kis cayenne borsot is. Keverjük össze alaposan, majd csökkentsük a lángot, és hagyjuk főni 15-20 percig. Időnként keverjük meg.
4. Amikor a szósz sűrűsödni kezd és összeáll, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
Szolgálás:
A BBQ szószt grillezett csirke, sertés, marha vagy akár zöldségek mellé is tálalhatod. Kenheted közvetlenül a húsra a sütés vagy grillezés során, vagy használhatod mártogatónak is.
Tipp:
Próbálj meg különféle ízesítéseket hozzáadni a szószhoz, például mézet vagy szójaszószt, hogy egyedi ízvilágot teremts. Kísérletezz bátran az ízekkel, hogy megtaláld a saját BBQ szószod tökéletes verzióját!
Hogyan tároljam a BBQ szószt?
A BBQ szószt légmentesen zárható üveg vagy műanyag tárolódobozban tartsd a hűtőszekrényben. Így akár egy hétig is eltarthat. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, akkor le is fagyaszthatod, és hosszú hónapokig eláll így.
Milyen ételekhez illik a BBQ szósz legjobban?
A BBQ szósz kiválóan passzol grillezett csirkéhez, sertéshúshoz, marhához és akár zöldségekhez is. Használhatod sütéshez, grillezéshez, vagy akár mártogatósra is.
Mit tehetek, ha túl sűrű vagy túl híg lett a szósz?
Ha a szósz túl sűrű lett, adj hozzá kevés vizet, és alaposan keverd el. Ha pedig túl híg, főzd tovább néhány percig, hogy besűrűsödjön.
Vezi și: