Édes chili szósz recept

Az édes chili szósz egy olyan ízletes és pikáns öntet, amely tökéletes kiegészítője lehet számos ételnek. Készítése otthon is egyszerű, és a saját ízlésed szerint szabályozhatod az édesség és a csípőség mértékét. Ebben a receptben megosztjuk veled a legfinomabb édes chili szósz elkészítését, amelyet garantáltan imádni fogsz. Készülj fel arra, hogy az ízlelőbimbóid teljesen elbűvölődjenek!

Hozzávalók:

  • 1 kg édes paprika (lehetőleg piros)
  • 4-6 friss chilipaprika (választhatod a fajtát a csípőség szerint)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 400 g cukor
  • 300 ml almaecet
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés:

1. Először is, mosd meg alaposan a paprikát és a chilipaprikákat. Vágd fel a paprikákat kisebb darabokra, távolítsd el a magokat és a csumát. A chilipaprikákat is vágd fel karikákra. Ha szereted erősen csípősre, hagyd meg a magokat.

2. Egy nagy lábasban öntsd össze az almaecetet, a cukrot, a sót és az őrölt gyömbért. Forrald fel, majd keverd addig, amíg a cukor teljesen feloldódik.

3. Adj hozzá a felvágott paprikát, chilipaprikát és a zúzott fokhagymát a fazékba. Keverd össze alaposan, majd főzd alacsony lángon kb. 30-40 percig. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja.

4. Amikor a szósz megfelelő sűrűségű és a paprika már puha, vedd le a tűzről.

5. Hagyd hűlni néhány percig, majd öntsd át egy turmixgépbe vagy botmixerrel pépesítsd simára. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá néhány evőkanál vizet.

6. Öntsd a kész édes chili szószt üvegekbe vagy üvegedényekbe, majd hűtsd le teljesen a hűtőszekrényben.

Felhasználás:

Az édes chili szósz kiválóan illik húsokhoz, sült ételekhez, szendvicsekhez és akár grillpartikhoz is. Használd öntetként, mártogatóként vagy ízesítőként is.

Tárolás:

Az elkészült édes chili szószt zárható üvegekben vagy üvegedényekben tárold a hűtőszekrényben. Így akár több hétig is eltartható.

Hogyan szabályozhatom a csípőségét?

A csípőség mértékét a chilipaprikák mennyiségével és a magok megtartásával szabályozhatod. Minél több chilipaprikát és magot használsz, annál csípősebb lesz a szósz.

Mennyi ideig tartható el az édes chili szósz?

Ha megfelelően lezárva és hűtőszekrényben tárolod, az édes chili szósz akár több hétig is eltartható. Az illata és íze az idő múlásával enyhén változhat, de továbbra is élvezhető marad.

Mivel tálalhatom az édes chili szószt?

Az édes chili szószt tálalhatod húsok mellé, szendvicseken, sült krumplival, vagy akár egy ízletes mártogatóként is. Kreativitásodnak nincs határa, próbálj ki különböző kombinációkat!


Vezi și:

Kincso

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Szerző képe

Kincso

Szólj hozzá!